Terug

Zalig! Tiramisu cakerol met Pineut

We ontmoetten Lianne van De Zoetekauw vorig jaar op de delicatessenbeurs. Daar maakte ze kennis met Pineut. Sterk Bakkie, die wilde ze weleens proberen. En hoe!

Deze ware bakkoningin ging uit haar plaat in de keuken door een zalige tiramisu cakerol met Pineuts gouwe ouwe te maken. Kijk, zo kun je tweeledig van deze stoere koffielikeur genieten. Al happend van je cake met daarnaast een lekker neutje. Meer heeft een mens niet nodig.

Het recept in een notendop:
Bak een cake, rol hem op. Even afkoelen. Rol hem weer uit. Nu is je mooie cakerol klaar om besprenkeld te worden met een lekker Sterk Bakkie. De tiramisucrème is dubbelop – in de cakerol én op de cakerol – en wordt op smaak gebracht met onze favoriete koffielikeur. Met als resultaat: prachtige toefjes afgetopt met stevige mokkabonen en een romantische aardbeiensaus.

TIRAMISU CAKEROL MET STERK BAKKIE

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • 20 gram cacao
  • 1,5 eetlepel maizena
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el koffielikeur (+ 3 el na het bakken)

Vulling

  • 250 ml slagroom (+ 1 el suiker)
  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 2 el koffielikeur
  • 100 gram mokkabonen
  • cacao
  • aardbeiensaus

Bereiding

Cakerol

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Splits de eieren. Neem een schone kom en doe hierin het eiwit met 50 gram van de suiker. Mix dit stijf.  Mix het eigeel in een andere kom met 25 gram van de suiker, het vanille extract en de koffielikeur. Schep het eigeel bij het eiwit en spatel door elkaar.

Zeef de maizena, de bloem en cacao boven het mengsel en spatel dit voorzichtig door elkaar. Neem een bakplaat en giet hier het mengsel op. Zorg dat het een rechthoek wordt van ongeveer 2 à 3 cm dik. Bak af in 15 minuten. Leg de cakerol met het bakpapier eronder op een vochtige theedoek. Daarna rol je hem op vanaf de lange kant. Laat dit afkoelen.

Vulling

Rol daarna de cakerol uit en besprekel deze met 3 el koffielikeur.

Klop de slagroom met de suiker stijf. Meng in een andere kom de mascarpone en basterdsuiker door elkaar. Voeg de slagroom met een spatel toe aan de mascarpone. Voeg hier de koffielikeur aan toe. Verdeel de helft van het mengsel over de cakerol. Doe de andere helft in een spuitzak.

Hak de mokkabonen in stukken. Verdeel de helft over de cakerol. Rol de cakerol daarna op. Strooi de cacao met behulp van een zeefjee eroverheen. Zet een half uur in de koelkast om op te stijven.

Snijd daarna de rol in 10 – 12 stukken. Spuit op elk stuk een toef van de vulling. Verdeel de gehakte mokkabonen over de plakken en doe er wat aardbeiensaus overheen.

Over De Zoetekauw:

Het kloppende hart achter De Zoetekauw is Lianne. Op haar blog deelt ze recepten voor lekkere taarten, cakes en toetjes. Maar je vindt er ook gezonde tussendoortjes en hartige hapjes, voor bewuste zoetekauwen. Bakken deed ze als jong meisje, samen met haar moeder. Tegenwoordig stroopt ze zelf de mouwen op en maakt ze mooie kiekjes van haar soms eigenzinnige creaties.