Impactpartner: Yespers. Van peer tot Watertwist

Bij Pineut geloven we in samenwerking met partners die niet alleen kwalitatieve ingrediënten leveren, maar ook actief bijdragen aan een betere wereld. Eén van die impactpartners is Yespers. Samen maken we producten die niet alleen lekker en mooi zijn, maar ook verantwoord en duurzaam. Een goed voorbeeld daarvan is onze Watertwist: een verfrissende dorstlesser met o.a. gedroogde peer uit Zeeland. Maar hoe komt zo’n peer eigenlijk in je karaf terecht?
Biologische peren uit Zeeland
De reis van onze peer begint op Nederlandse bodem. In Zeeland worden biologische peren geteeld die vol smaak zitten. Deze peren worden niet zomaar geplukt en verscheept, ze worden onderdeel van een groter, circulair proces binnen de Total Value Factory van Yespers. Dit is een productielocatie die draait om het maximaal benutten van grondstoffen, met geen verspilling!
Van vers fruit naar gedroogde schijfjes
In de Total Value factory worden de peren zorgvuldig verwerkt. Eerst worden ze met een industriële snijmachine in gelijke plakjes gesneden. Vervolgens worden deze plakjes netjes en precies uitgestald op droogplaten.
De platen met peren gaan de droogoven in, waar ze enkele uren lang op gecontroleerde temperatuur worden gedroogd. Wat eruit komt? Lichtgewicht, smaakvolle peer-schijfjes die niet alleen hun natuurlijke aroma behouden, maar ook een knapperige textuur en lange houdbaarheid krijgen. Deze schijfjes zijn ideaal voor in onze Watertwist, waar ze subtiel hun smaak afgeven aan het water en het drankje net dat beetje extra geven.
Zero waste in de praktijk
Wat dit proces extra bijzonder maakt, is dat niets verloren gaat. Tijdens het snijden en verwerken van de peren komt er natuurlijk ook perensap vrij. In plaats van dit als afval te beschouwen, wordt het sap opgevangen en hergebruikt in andere processen binnen de fabriek.
Meer weten over hoe we bij Pineut met onze partners werken aan een betere wereld? Houd onze blog in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.